Добре дошъл у дома, Бебчо

Здравей, мамо! И всички останали, които ме притеснявате.

Бебето се ражда, всички са щастливи. Сега следва запознаването с дома. За да улесним адаптирането на бебето към новата социална обстановка, бихме могли да направим следното:

Вземете със себе си в родилния дом: пееща играчка с нежна, тиха музика; цветна пелена; шише за хранене; залъгалка.

Когато ви донесат бебето за пръв път, завийте го с пелената, докато го храните. Когато ви посетят близките ви, поставете пелената върху тях и след това можете да им поднесете да подържат бебето. Така няма да нарушите сигурността му и ще го запознаете бавно с цялото семейство.

Хранете бебето винаги с едно и също шише, когато не е възможно да го кърмите. Всеки производител има собствена система за изработка на формата на шишето, с която бебето ще свикне. Смяната на шишетата може да наруши формирането на хранителни модели на бебето.

Предлагайте на бебето залъгалка. Нехранителното сукане е изключително важно за развитието на челюстта. Залъгалката няма да попречи на кърмещите майки, ако е избрана правилната ортодонтска форма.

Докато бебето е при вас, след като го нахраните, пуснете му за малко музикалната играчка. Това е нов за бебето шум, с който то ще свикне и ще му помогне по време на транспортирането до дома и за адаптацията в първите дни вкъщи.

Смалете пространството, в което трябва да поставите бебето да спи, като леко притъмните светлината.

Вашето бебе досега е било на тясно и на тъмно. Прекалено голямото и светло легло може да причини дискомфорт и да наруши съня на детето. Колкото по-малко и по-тясно е пространството в първите дни, толкова по-спокойно е бебето. Постепенно до края на месеца ще увеличите пространството в леглото и светлината в стаята.

Намалете броя на гостите около детето.

Всички искат да се запознаят с новия член на семейството и в това няма лошо, ако им го показвате, докато бебето лежи или спи спокойно в мама. Ако се наложи някой непознат за бебето да го подържи за малко, предложете му първо да постави върху себе си онази пелена, която носехте в родилното отделение.

Не се сърдете на мама, че бебето обръща внимание само на нея. Там то се чувства най-сигурно.

Вместо това, отменете мама в ежедневните домашни задължения, предложете й прясна, топла храна и една усмивка.

Говорете около детето леко приглушено.

Изключете телевизора, но не дръжте детето на абсолютна тишина. Високите и резките шумове стряскат бебето и активират неговия рефлекс Моро, което предизвиква неприятно усещане и новороденото започва да плаче.

Не дръжте телефон, докато си общувате с бебето.

Разказвайте на бебето приказка. Нека приказката бъде кратка, бебешка, монотонна, всеки ден , по едно и също време. Подходящи за нулевия месец са ‚ Мама мишка“, „Дядо вади ряпа“ и „Житената питка“.

Всичко изброено до тук, поставя основите на социалната комуникация между вас и бебето. С всеки изминал месец възможностите за общуване ще се увеличават. Ще се увеличават и способностите на детето да ви подава сигнали за обратна връзка на неговите желания.

снимка: Photo by Luma Pimentel

автор Нина Йорданова, специалист ранно детско развитие

Book now

Select the day

People

Complete your reservation