Кога да отидем на психолог?

Автор Анна Еленкова, психолог

Има много митове и легенди за психолога и неговите способности и възможности. Нека се опитаме да обясним малко повече с какво би могъл да помогне един психолог.

Психологът може да ни помогне да опознаем себе си, да подобрим умения и способности, да развием бъдещите ни планове. От друга страна когато попаднем в трудна ситуация – ние самите не можем да се справим с противоречията във вътрешния ни свят, отношенията с партньора ни са много обтегнати или пък поради някаква причина възпитателките от детската градина са насочили нашето внимание към нещо в детето ни, което е малко по-различно от останалите. В тези трудни моменти разговорът с психолога може да бъде по-полезен от този с най-близките хора, с които сме споделяли досега.

Ролята на психолога е не да съди, упреква и да размаха пръст в лицето ни обвинително, а би могъл да намали нашето вътрешно напрежение, да даде една емоционална подкрепа, която не сме получили на друго място, споделяйки проблемите си. Ролята на психолога ще бъде и тази на медиатор, ако се налага, между един потиснат човек, който не намира опора в семейството си, и неговите близки. Може да даде насоки, една по-различна гледна точка за проблема, достигане до повече яснота какво всъщност създава напрежението между тях и не на последно място усъвършенстване на комуникацията между хората в едно семейство.

Напрежението между членовете на семейството понякога се поражда и поради невъзможността на родителите да разберат най-малките вкъщи. Всички сме чували за „буйното дете“, онова, което се е превърнало от мило, кротко, послушно, в дете, което трудно може да намери покой, когато другите спят или пък посяга, когато не бъде изпълнено някое негово желание. Психологът може да ни предложи различни перспективи, през които да погледнем своето дете, взаимодействието си с него, да чуем неговите думи и да разберем по-добре нуждите му, в зависимост от неговата възраст.

Психологът е подкрепа,а не критика, той има умението да изслушва и чува, да помага там, където човек се чувства изгубен.

Book now

Select the day

People

Complete your reservation