С деца на море

Помните ли този прекрасен филм по сценарий на братя Мормареви? Ако си спомняте, то тогава няма да забравите как и вас са ви поставяли в подобни ситуации. Да седиш мирно и послушно на морето е едно от най-невъзможните неща за едно дете, а да не забравяме, че същото важи и за родителите му.

Ето няколко предложения как да се забавлявате с детето на море и едновременно да си осигурите спокойствие:

Оставете таблетите и телефоните в стаята, в колата или в хотела, на плажа няма интернет, а и е много светло, трудно се вижда екрана. Вместо това вземете кофи, лопатки, камиончета или кукли, пояси, басейн, фризби, федербал или топка; една или няколко настолни игри (Не се сърди човече, Имита, Бонбони или др.). Намерете си спокойно място в близост до водата – така няма да ви се налага, да забранявате мокренето на детето, а само ще ограничите мястото, на което може да се прави. Ще си спестите и коментарите на почиващите около вас, за това колко пясък е хвърлило детето ви по околните хавлии.

Купете си помпа и я дайте на детето, за да надуе басейна. Помогнете му малко. След това си купете кафе и докато вие си пиете кафето, накарайте детето да напълни басейна, като носи вода от морето. И имате 30 минути спокойствие.

Извадете детето от водата. Носите си слънце защитен крем и сте намазали детето предварително в стаята. Сега само го подсушете. Дайте му плажното масло и го накарайте да се намаже, помогнете му чак накрая. Не забравяйте да поканвате детето да намазва кожата си на всеки 30 минути. Това са още 15 минути спокойствие.

Дайте на детето една кофичка и го изпратете на брега да събира миди или камъчета. Ходенето във водата на брега е трудно, заради промяната на положението на тялото и потъването в мокрия пясък. Наблюдавайте детето. След 30 минути извадете детето от водата и го поканете да играете. Имате миди и камъчета. С тях можете да рисувате по мокрия пясък, да пишете по мокрия пясък, да направите нарисуван замък или да извадите тайното оръжие от ненужни лакове за нокти и да рисувате върху мидите и камъчетата. След това ги подарете на тати или мама или ги раздайте на плажа на другите деца.

С това приключиха повече от два часа от вашият престои на плажа и е време за голямото водно приключение. Всички във водата. Вземете поясите, топката (разбира се проверете дали спасителите позволяват в момента всичко това). Намерете време да учите детето да балансира във водата като се опитва да плува без пояс. Тези упражнение са много полезни за вестибуларния апарат, за дишането, за моторното планиране. Ако плувате – вземете си маска и шнорхел и разглеждайте дъното на морето, играйте на риби, кораби, подводници.

След голямото водно приключение се налага да се подсушите. Сега е моментът, в който вие разказвате или четете приказка. Ако детето ви е по-голямо и трябва да се упражнява да чете, може то да ви прочете приказка. Не носете на плажа задължителната литература от училище. Така само ще го откажете да чете. На плажа се четат интересни истории за принцове и принцеси, за вампири, за страшилища или герои или просто клюки за любимците на детето.

Наближаваме следобедния сън. Някой семейства го организират на плажа, други се прибират в хотела. Важно е да запомните, че това че на вас ви се спи, не означава, че и на детето му се спи. Ако сте в хотела и на вас ви се спи, предложете на детето да гледа филм, да играе на любимия таблет или да чете (зависи какво обича да прави). Ако сте на плажа, върнете се заедно с детето да вземете тези неща от хотела, стаята или колата. Така ще походите малко и детето ще се поизмори. Има по-голяма вероятност да заспи, докато играе, отколкото докато му се карате.

След около час приберете електрониката и обратно на плажа. Тайното ви оръжие е басейна. Към него прибавяте кофички, лопатки и камиони. Детето е защитено във водата, има задача да строи замък от пясък или пък да се прави каквото иска в басейна и вие можете спокойно да почивате.

Следва самостоятелно забавление на детето на брега на морето, докато вие се разсъните, за да се присъедините към него за плуване или игра във водата.

След това можете да изиграете заедно едно или няколко настолни игри, които сте донесли с вас.

Спомнете си, че имате федербал, фризби, топка, само внимавайте – играйте там, където няма да пречите на другите. Няма защо да се карате на вашето дете, защото някой друг е кисел.

В следобедните часове детето има още две много важни задачи – трябва да се измият и приберат всички кофи, камиони, пояси и други играчки. Трябва да се изсипе басейна и да се почисти, да се изпусне въздуха. Това естествено се прави на брега на морето. Колкото повече вода, толкова по-чисти стават. Поглеждате часовника и установявате, че вече е 18 часа. Как мина това време без разправии?

Наградете детето със сладолед, още по-добре, ако има място, на което може да поязди кон или пони, а вие да пиете кафе, или да се полюлее на люлки, да се катери на катерушки или да се пързаля. Може да намерите други деца и така да стане по-весело.

Много полезно занимание е правенето на снимки – не вие да снимате детето, а то да снима вас и около вас. Можете да се разхождате и да снимате, после ще има вечерта какво ново да гледате.

И когато стигнете до вечерята – изберете ресторант, в които има място за игра, вземете със себе си нещо за рисуване, една настолна игра и заветната техника, която ще ви спаси едва в критичния край на деня.

Не се предавайте до последния момент. Осигуряването на режим и занимания правят деня на детето интересен и ви дават възможност да общувате с него, докато си почивате.

Не забравяйте – на плажа не се учи, там се играе, за да може всички заедно да се забавляват и да се чувстват на почивка.

Автор: Нина Йорданова, специалист ранно детско развитие

Book now

Select the day

People

Complete your reservation