Защо да ходим на психолог ?

Автор: Полина Хаджиянкова, психолог

Всеки човек може да попадне в трудна жизнена ситуация, в която да се почувства зле душевно. Стресът и депресията, насилието и болката от загуба, чувството за вина и генвът – всички тези отрицателни емоции са способни да завладеят мислите на човек и да превърнат живота му в истински ад.

За съжаление най-често в този момент потиснатият човек не може да намери разбиране и подкрепа в лицето на роднини и приятели, които понякога подценяват тежестта и дълбочината на емоционалната рана. В някои случаи близките изобщо не са готови да приемат състоянието на човека, който е изпаднал в трудна ситуация и вместо да го подкрепят, напротив предизвикват в него засилено чувства за вина и срам. Понякога близките въобще не са вариант, тъй като смятате ситуацията, в която сте попаднали, за такава която не може да бъде споделена с близки и познати.

Психологът изучава вътрешния психически свят на човека и човешките взаймоотношения. Според тълковния речник – човек, професионално занимаващ се с психология с цел помощ на хората в различни житейски ситуации. Той лекува чрез въздействието на своята психика- без използването на медикамент.

Но подобно на лекарите от всяка друга специалност психологът се опитва да спаси пациента от страдание, като в този случай става въпрос за душевна болка, която често мъчи човек дори повече от физическата.

Основната цел на психолога е да не дава съвети и оценки на клиента, а да му помогне да анализира правилно всички обстоятелства и да намери изход от психологическата безизходица. Целите на психолога са с помощта на психотерапевтични методи и практики да помогне на пациента да намери духовна хармония, да се разгледа проблема отстрани и да преоцени своето положение. Често да осъзнае стоящите пред него проблеми, давайки му възможност самостоятелно да вземе правилното решение и целенасочено да формира своето отношение към живота. Тази помощ има едно основно предимство пред всички други варианти: психологът е безпристрастен и не е обременен от личен интерес и взаимошения с вас.

Какво да очаквате?

– Анонимност и Поверителност

– Липса на осъждане и критика

– Помагане не само в конкретната ситуация

Book now

Select the day

People

Complete your reservation